گسترش صنعت رهرو رایا

Expanding Rahro Raya Industrial

a8ed6f23-4039-4f33-ab7a-20a221a28a1e
بالبرینگ
انواع بالبرینگ ١- بال بيرينگ هاى شيار عميق ( Deep groove ball bearing ) - بلبرینگ شیار عمیق یک ردیفه - بلبرینگ شیار عمیق دو ردیفه - بلبرینگ شیار عمیق از جنس فولاد ضدزنگ - بلبرینگ شیار عمیق با شیار جازدنی نوع تحمل بار ٢-بلبرینگ با تماس زاویه ای (Angular contact ball bearing) بلبيرينگ با تماس زاويه تك رديفه بلبيرينگ با تماس زاويه دو رديفه ٣- بلبرینگ خود تنظيم (Self-aligning ball bearing)
567890-98765

رولربیرینگ

انواع رولبرینگ قابل ارائه ١-رولبرینگ استوانه ای (Cylindrical Roller Bearing) ٢-رولبرینگ مخروطی (Tapered Roller Bearing) ٣-رولبرینگ سوزنی (Needle Roller Bearing) ٤-رولبرینگ بشکه ای (Spherical Roller Thurst Bearing)
fe1a996c-614f-438a-85ed-4fb1b71465c7

رولربیرینگ كف گرد

انواع رولربيرينگ هاى كف گرد ١-رولربيرینگ کف گرد استوانه ای Cylindrical roller thrust bearings ١/يك جهته single direction يك رديفه single row و دو رديفهdouble row ، اجزا: مجموعه قفسه و رولرهاى استوانه اى كف گرد واشرهاى شفت و نشيمنگاه ٢-رولر بيرينگ کف گرد سوزنی Needle roller thrust bearings ١/تك جهته single direction مجموعه قفسه و رولرهاى سوزنى كف گرد واشر مسير غلطشى واشر كف گرد ٣-رولر بيرينگ کف گرد كروى Spherical roller thrust bearings تك جهته single direction ٤-رولربيرينگ كف گرد مخروطى *Tapered roller thrust bearings ١/يك جهته single direction با درپوش يا بدون درپوش پيچ شونده به بيرينگ ٢/دو جهتهdouble direction
WhatsApp Image 2021-06-20 at 16.18.22

نيدلبيرينگ

انواع نیدلبیرینگ ١- نيدل رولر با قفسه مونتاژ Needle roller a cage assemblies ٢-نیدل رولربيرينگها با پوسته کشیده شده با انتهای باز Drawn cup needle roller bearings, open end 3-نیدل رولربيرينگها با پوسته کشیده شده با انتهای بسته Drawn cup needle roller bearings, closed end ٤-نیدل رولربيرينگ ها با لبه(فلنج) Needle roller bearings with flange ٥-نیدل رولربيرينگ ها بدون لبه(فلنج) Needle roller bearings without flange ٦-نيدل رولربيرينگ هاى هم تراز Alignment needle roller bearings ٧-نيدل رولربيرينگ هاى تركيبى (مركب) Combined needle roller bearings
13563456457

بالبیرینگ کف گرد

انواع بال بيرينگ كف گرد ١-بال بيرینگ کف گرد یک ردیفه Single Direction Thrust Ball Bearing -بال بيرينگ کف گرد با واشر نشیمنگاه كروي Thrust ball bearings with sphered housing washers -بال بيرينگ کف گرد بدون واشر نشیمنگاه كروي Thrust ball bearings without sphered housing washers ٢-بلبرینگ کف گرد دو طرفه (Double direction thrust ball bearings -بلبرینگ کف گرد با واشر نشیمنگاه كروي Thrust ball bearings with sphered housing washers -بال بيرينگ کف گرد بدون واشر نشیمنگاه كروي Thrust ball bearings without sphered housing washers ٣- بال بيرينگ كف گرد با تماس زاويه Angular contact thrust ball bearings
1c35f28d-259a-4a2a-adb0-63ad4ee63dac

یاتاقان های صنعتی

انواع یاتاقان ها (از جهت نیروی وارده) ١-یاتاقان های شعاعی ٢- یاتاقان های محوری ٣-یاتاقان های لغزشی ٤-یاتاقان های چشمی ٥- یاتاقان های دو تکه ٦- یاتاقان های قابل تنظیم ٧-یاتاقان های غلتشی
65734357657

بلبرینگ بک استاپ

بلبرینگ قفلی یا بلبرینگ یک طرفه (BACK STOP) به نوعی از بلبرینگ ها گفته می شود که فقط در یک حرکت می کنند و به اصطلاح در جهت معکوس قفل هستند و اجازه دوران نمی دهند و برای انتقال گشتاور بین شفت و یاتاقان در یک جهت تولید شده اند.
4534548

کاسه نمد

انواع کاسه نمد 1/ کاسه نمد سیلیکونی 2/ کاسه نمد وایتون(نسوز) 3/ کاسه نمد کربنی 4/ کاسه نمد معمولی(NBR)
123576543

آب بند

انواع آب بند 1/ اورینگ 2/ اورینگ کالرز 3/ اورینگ وایتون 4/ پکینگ
675674

هرز گرد‌ها یا رولیک‌های

رولیک ها هرزگردهایی بسیار کاربردی و یکی از تجهیزات کاملا مهم نوار نقاله می باشند که وظیفه حمل و جابجایی محصول و اشیاء را دارد. با اختراع و ساخت این قطعه ،تحولی عظیم در رشد و شکوفایی تمامی صنایع بوجود آمده که تاثیری شگرف در کاهش چشمگیر هزینه هاو بدنبال خود جلوگیری از اتلاف وقت به ارمغان آورده و روند مثبت قابل توجهی از خود به جا گذاشت
greas1

گریس

گریس

آشنایی با محصولات

بلبرینگ چیست؟ (Ball Bearing)

همانطور که وجود اصطکاک در برخی موارد فوایدی را داشته ولی در اکثر موارد منجر به ایجاد مشکلاتی از جمله: خوردگی، ساییدگی، خراشیدگی و غیره می شود، لذا نیاز بود برای رفع این مشکلات قطعه ای ساخته شود که از بوجود آمدن این معایب جلوگیری کند و این تفکر باعث تولید قطعه ای به اسم بیرینگ Bearing شد. بیرینگ ها گونه ای از یاتاقان ها هستند که بار های محوری، شعاعی و یا هر دو بار محوری شعاعی را تحمل می کنند، کلمه بیرینگ از دو قسمت Ball به معنای گوی و Bearing به معنای تحمل کردن تشکیل شده است علت وجود یاتاقان و ساخت آن در تفاوت بین لغزش و غلتش است. اندازه یاتاقان ها استاندارد بوده و هرکدام برای مواردی خاص مورد استفاده قرار می گیرد که بیرینگ ها از نظر ساختمان داخلی به انواع یاتاقان های لغزشی، یاتاقان های غلتشی، و یاتاقان های مگنتی مختلفی تقسیم می شوند.

      

انواع بال بيرينگ ها

١-بال بيرينگ هاى شيار عميق ( Deep groove ball bearing )

بلبرینگ شیار عمیق یک ردیفه

بلبرینگ شیار عمیق دو ردیفه

بلبرینگ شیار عمیق از جنس فولاد ضدزنگ

بلبرینگ شیار عمیق با شیار جازدنی

٢-بال بيرينگ با تماس زاویه ای (Angular contact ball bearing)

بلبيرينگ با تماس زاويه تك رديفه

بلبيرينگ با تماس زاويه دو رديفه

٣- بال بيرينگ هاي خود تنظيم (Self-aligning ball bearing)

کاربرد بال بيرينگ ها

نگهداری محور به طوری که از لقی و لق زدن آن داخل بدنه جلوگیری کند.

جلوگیری از حرکت جانبی محور و برخورد قسمت های متحرک و ثابت.

نوع تحمل بار هایی که بر بیرینگ ها وارد می شود:

شعاعی: این نوع یاتاقان ها محور را در زمان تغییر دور و بار در مرکز قرار داده و بار شعاعی را تحمل می کند، این نوع یاتاقان ها نباید در برابر چرخش مقاومتی از خود نشان دهند که در صورت بروز این امر سیستم منجر به کاهش راندمان می شود. از انواع این یاتاقان ها می توان به بیرینگ های شیار عمیق و خود تنظیم و یاتاقان ها و برینگ های لغزشی اشاره کرد.

محوری: این نوع یاتاقان ها بار محوری را تحمل کرده، به این نوع یاتاقان رولبرینگ کف گرد نیز می گویند، زمانی که نیروی محوری کم باشد از یاتاقان مخروطی رول می توان استفاده کرد.

شعاعی محوری: این نوع یاتاقان ها علاوه بر تحمل بار شعاعی بار محوری را نیز تحمل می کنند که می توان به یاتاقان های تماس زاویه ای یک ردیفه – دو ردیفه ویا رولبرینگ های مخروطی اشاره کرد، در بعضی موارد نیز از یاتاقان های تماس زاویه ای یک ردیفه به صورت دو تایی به حالت روبه رو – پشت به پشت و یا پشت سرهم استفاده کرد.

انواع بال بيرينگ هاى کف گرد

١-بال بيرينگ های کف گرد یک رديفه كه شامل ٢ نوع بال بيرينگ های کف گرد یک رديفه با واشر و بدون واشر محفظه کروی و واشر نگهدارنده
٢-بال بيرينگ های كف گرد دو رديفه كه شامل ٢ نوع بال بيرينگ های کف گرد دو رديفه با واشر و بدون واشر محفظه کروی و واشر نگهدارنده
٣-بال بيرينگ كف گرد با تماس زاويه که شامل ٢ نوع مي باشد
١/بال بيرينگ كف گرد تماس زاويه تك رديفه
طراحى اصلى براى نصب تكى
طراحى اصلى براى جفتى چند منظوره

٢/-بال بيرينگ كف گرد تماس زاويه دورديفه
طراحى استاندارد
طراحى براى سرعت بالا

جنس قفسه بال بيرينگ کف گرد

قفسه از جنس فولاد پرس شده
قفسه از جنس برنج ماشین کاری شده
قفسه از جنس فولاد ماشین کاری شده

نحوه انتخاب بال بيرينگ کف گرد

در صنایع مختلف نحوه و عوامل موثر در انتخاب بال بيرينگ اهیمت ویژه ای دارد. این انتخاب از قانون خاصی پیروی نکرده و باید فاکتور های مهم و استاندارد های بال بيرينگ مورد بررسی قرار گیرد. از جمله عوامل مهم و موثر در نحوه انتخاب بال بيرينگ کف گرد می توان به موارد زیر اشاره نمود:

فضای کاری قرار گیری بال بيرينگ کف گرد
مقدار بار وارده به بال بيرینگ کفگرد
میزان ناهم راستایی شفت
میزان دقت بال بيرينگ هاى کف گرد
میزان سرعت
میزان سفتی و سختی
راه اندازی آسان
نوع آبند داخلی
نصب و پیاده سازی

 

بک استاپ(Back Stop)

بلبرینگ قفلی یا بلبرینگ یک طرفه در محلی استفاده می شود که شفت ما فقط باید در یک جهت دوران کند و یا نیازی به چرخش و دوران به جهت مخالف نیست و یا نمی خواهیم به جهت مخالف گردش و دوران داشته باشیم.

معمولا بر روی بلبرینگ قفلی یا همان بلبرینگ یک طرفه جهت چرخش و دوران مشخص شده است که برای نصب بلبرینگ یک طرفه باید به این علامت دقت کرد.

نقش بک استاپ در موتور الکتریکی، گیرموتور (حفظ جهت چرخش )
موتورهای الکتریکی تنها میتوانند در یک جهت بچرخند. اگر موتور برخلاف جهت حرکت کند در معرض ریسک خرابی قرار خواهد گرفت که هزینه احیای آن زیاد خواهد بود.
بک استاپ مکانیکی از چرخش در جهت خلاف جلوگیری می کند. راهکارهای خارجی با بک استاپ های قدیمی و راهکارهایی با بک استاپ های یکپارچه مستقیما روی گیرموتور وجود دارند. در حین عملکرد موتور کلاچ فری ویل در وضعیت بیکار قرار دارد و با قفل کردن خود درجا و مهار گشتاور مانع از چرخش در جهت مخالف می گردد.

بک استاپ

با‌ توجه به نیاز صنایع مختلف به بک‌استاپ‌ها یا بیرینگ‌های یک طرفه در تجهیزات انتقال‌قدرت و گیربکس‌های فلندر(FLENDER) و اس ای دبلیو (SEW)، این شرکت قادر به تامین و واردات انواع مختلفی از بک‌استاپ‌ها از برنـدهای معتبر جهانی از قبیل RINGSPANN ، STIEBER ، TSUBAKI و غیره با سریعترین زمان تحویل و مناسب ترین قیمت می‌باشد.

 

رولبرینگ چیست؟

رولبرینگ یا Roller Bearing یک از انواع بیرینگ بوده و از طریق غلطش باعث ایجاد امکان حرکت نسبی دو قطعه می شود. سطح تماس ساچمه با دیگر سطوح در رولبرینگ ها مانند یک خط بوده و در نتیجه فشار بالایی از نوع شعاعی را تحمل می نمایند ولی اگر فشار از نوع محوری باشد قضیه برعکس شده و دیگر فشار زیاد قابل تحمل نخواهد بود.

 

تفاوت رولبرینگ و بلبرینگ

نیروی وارده به انواع بیرینگ به دو صورت محوری (Thurst) و شعاعی (Radial) می باشد، بسته به اینکه کدوم نیرو به محصول مدنظر ما وارد شود و یا هر دو نیرو وارد گردند از بین رولبرینگ و بلبرینگ باید آن نوع از بیرینگ انتخاب گردد که بیشترین کارایی را خواهد داشت. در زمانی از رولبرینگ استفاده می کنیم که نیروی وارده از نوع شعاعی باشد، زیرا همانطور که پیش تر گفته شد رولبرینگ ها در مقابل این نوع نیرو عملکرد بهتری دارد و در نتیجه اگر نیرو به هر دو صورت شعاعی و محوری باشد از بلبرینگ استفاده می نماییم. پس در نتیجه اصلی ترین تفاوت رولبرینگ با بلبرینگ در نوع نیوری وارده می باشد. همچنین رولبرینگ ها دارای غلتش بیشتری نسبت به بلبرینگ می باشند.

انواع رولبرینگ

این محصولات دارای انواع متعددی بوده و از جمله آن می توان به موارد زیر اشاره نمود:

رولبرینگ سوزنی
رولبرینگ مخروطی
رولبرینگ استوانه ای
رولبرینگ بشکه ای
رولبرینگ های استوانه ای

 

رولربيرینگ کفگرد

رولربيرینگ کفگرد یکی از پرکاربردترین قطعات صنعتی در کارخانه ها می باشد که قسمت لغزنده و متحرک آن دارای ساچمه های استوانه ای شکل می باشد. جنس مواد تشکیل دهنده رولربيرینگ کفگرد با توجه به بکارگیری آن در دستگاه ها، شرایط کارخانه از نظر میزان رطوبت، اسیدی، بازی و … می تواند متفاوت باشد.

در واقع با توجه به جنس دیگر دستگاه ها می توان نوع خاصی از این رولربيرينگ ها را استفاده کرد. جنس رولربيرینگ کفگرد برندهای مختلف عموما فولاد، استنلس استیل، آلیاژ های فولاد، آلومینیوم و در مورد خاصی اگر اجزا غیر فلزی باشند از نوع سرامیکی نیز تولید می شود.

استفاده از این رولر بيرينگها در مواقعی که میزان بار محوری بسیار بالا باشد و یا نیازمند به سرعت های زاویه ای کم باشیم بسیار بکار برده می شود. از نظر محل قرارگیری در دستگاه ها نیازمند فضای بالای نمی باشد و در برابر ضربات ناگهانی مقاومت خوبی داشته و در مجموع استحکام بسیار خوبی دارد که البته به درجه سختی مواد بکار رفته در ساخت آن توسط شرکت های تولیدی بستگی خواهد داشت.

ساخت رولربيرينگها می تواند هم به صورت یک ردیفه و هم به صورت دو ردیفه باشد. نوع تک ردیفه یعنی اینکه رولربيرينگ گرد فقط بار را قادر است به صورت محوری از یک طرف تحمل کند ولی نوع دو ردیفه امکان تحمل پذیری بار را از هر دو سمت میسر می سازد. توجه به این نکته ضروری است که رولربيرينگ هاى کفگرد را با بال بيرينگ کفگرد اشتباه نگیرید.

ساختمان بال بيرينگ های کفگرد دارای لغزنده های ساچمه ای گرد و توپر هستند و در واقع تنها فرق بال بيرينگ و رولربيرينگ در نوع ساچمه های آن می باشد. پس توجه به این نکته کاملا ضروری است.

انواع رولربيرینگ کفگرد
با توجه به نوع کاربرد به دلیل تحمل پذیری بسیار خوب این نوع از رولبرینگ ها در بارهای سنگین محوری، انواع مختلفی از این دسته رولربيرينگ ها تولید و ساخته شده اند که می توان به: رولبرینگ کف گردمخروطى، استوانه ای، سوزنی، … اشاره کرد.

 

نیدل برینگ
نیدل برینگ یا به زبان انگلیسی Needle Bearing به معنای برینگ سوزنی می باشد که نام دیگر رولبرینگ سوزنی است. نیدل برینگ ها دارای کاربری گسترده ای در انواع ماشین آلات صنعتی و معدنی با شافت های دوار در قطعات چرخ و فرمان کنترل ماشین آلات هستند. نیدل برینگ در شکل های مختلفی و برای تعلیق انواع بار و کاهش اصطکاک بوجود آمده بکار گرفته می شود. نیدل برینگ در واقع یک رولبرینگ استوانه ای می باشد که در آن شکل هندسی ساچمه رولبرینگ بگونه ای طراحی شده است که دارای قطر بسیار کم نسبت به طول آن دارد و ساچمه نیدل برینگ در واقع یک استوانه باریک فولادی تو پر است.

موارد کاربرد نیدل برینگ ها

نیدل برینگ ها در ماشین آلات متعدد با یک هدف ویژه بکار گرفته می شوند. حجم کمی که نیدل برینگ ها اشغال می کنند که بر اثر استفاده از ساچمه های بسیار باریک است دلیل اصلی اولویت استفاده از آنها در ماشین آلات صنعتی نسبت به انواع دیگر رولبرینگ بالاخص رولبرینگ استوانه ای می باشد. از این رو انواع مختلفی از نیدل برینگ ها در اجزای چرخ ماشین آلات سنگین، فرمان کنترل STEERING UNIT ماشین آلات راهسازی و معدنی، انواع گیربکس ماشین آلات حمل و نقل، انتقال بتن و کشاورزی مورد استفاده قرار می گیرد. البته نیدل برینگ ها در ماشین آلا صنعتی با حرکت وضعی نیز مانند ماشین آلات تراش و CNN مورد استفاده قرار می گیرند.

 

یاتاقان صنعتی

یاتاقان یکی از مهم ترین اجزای ماشین آلات وتجهیزات صنعتی است و می توان آن را قلب دستگاه نامید.یاتاقان وسیله ای است که هدف آن تولید حرکات چرخشی و در عین حال کاهش اصطکاک به منظورآسان تر شدن حرکت خطی و چرخشی بین سطح آن وسطح دستگاهی است که روی آن نصب می شود.

اگرچه تعداد یاتاقان به معنای واقعی کلمه نامتناهی است ولی میتوان براساس هدف، کاربرد، نوع عملکرد و… آن ها را به دسته های مختلفی طبقه بندی کرد.

کاربرد یاتاقان ها درصنعت:

به طوركلي یاتاقان ها درصنعت های خودروسازي وكارخانجات استفاده زياد ومتنوعي دارند كه كاربرد آنها درکم کردن سایش واصطکاک، تكيه گاه محورها، كنترل حركت شعاعي ومحوري است وچون قابل تعمیر وتعويض هستند خسارت های کلی به دستگاه ها را کاهش وحتی صفرمی کنند.

روانکاری یاتاقان ها:

یاتاقان ها در درازمدت به تدریج براثرعوامل مختلف ومحیطی فرسوده شده وکم کم کارایی خود را ازدست می دهد بدین منظورآن هارا هرچند وقت یک بار به وسیله ی روغن یاگریس روانکاری می کنند تاکارایی مناسب را داشته باشد.

انواع روانکاری یاتاقان ها:

روغن کاری فشاری
روغن کاری به وسیله ی حلقه
روغن کاری پرتابی
روغن کاری قطره ای
روغن کاری باکاسه نمد
یاتاقان های صنعتی فراوانی وجوددارندکه باتوجه به محل نصب وکابردشان درمصارف متخلف استفاده می شوددراینجا ما به طور کلی یاتاقان وانواع مهم آن ها وتفاوت وتعمیرآن هارا آوردیم.

 

کاسه نمد چیست؟

در گذشته برای آببند کردن شفت های ماشین آلات و تجهیزات صنعتی از پارچه یا نمد استفاده می کردند. به این صورت بود که نمد روغن را به خود جذب کرده و باعث جلوگیری از نشت روغن و یا سیال می گردد. کاربرد اصلی کاسه نمد ها جلوگیری از نشت روغن بوده و بطور کلی می توان گفت در هر ماشینی که حرکت چرخشی داشته باشد از کاسه نمد برای جلوگیری از نشت روغن استفاده می گردد.

انواع کاسه نمد

در هر ماشین صنعتی، خودرو و یا به طور کلی در هر وسیله ای، جنس کاسه نمد متغییر است که بسته به حرارت یا دما و یا فشار استفاده می شود. در دمای بالا از کاسه نمد های سیلیکونی که مخصوص حرارت یا دما می باشد، استفاده می گردد. اما اگر دما و حرارت بالای ۲۵۰درجه باشد از کاسه نمد وایتون (نسوز) استفاده می شود.گاهی در برخی ماشین های صنعتی یا جایی از خودرو ها به دلیل خشک بودن و فشار گاز کولر خودرو، باید از کاسه نمد های کربنی استفاده شود.

کربن یا همان سوخته خالص جلوی فشار بالا را به دلیل جذب کربن روی شافت، می گیرد. اما در مواردی که در معرض آب باید باشند از کاسه نمدهایی با فنر استیل بخاطر زنگ زدگی باید بهره برد. نمونه دیگر را می توان در دستگاه های صنعتی که از حرارت بالایی برخوردار نمی باشند یافت که کاسه نمد های معمولی یا NBR نامیده می شوند.

کاسه نمدهای معمولی یا NBR

انواع دیگر را می توان در جایی که شفت حرکت رفت و برگشتی دارد یافت. در این موارد از کاسه نمد های دو فنر به دلیل کارکردن شافت در دو طرف دستگاه استفاده می کنند.مانند کمک موتور سیکلت ها و خودرو ها و یا هر جایی که شفت حرکت رفت و برگشتی دارد.

انواع دیگری از کاسه نمد

باید خاطرنشان کرد که نوع طراحی کاسه نمد نیز متفاوت است. بعنوان مثال شیار لبه ی داخلی کاسه نمد که گاهی به سمت چپ یا راست و یا، چپ و راست است برای برگردان روغن روی شفت طراحی شده است. پس باید توجه داشت که شفت دستگاه یا خودروی مورد نظر چپ گرد است یا راست گرد چون شیار روی لبه کاسه نمد در دَوَران و گردش بالا باعث می شود روغن روی شافت بریزد و همیشه چرب نگهداشته شود. اگر شیار برعکس باشد روغن از شفت رد می شود و خودرو یا دستگاه نشتی روغن پیدا می کند.

 

هرز گرد‌ها یا رولیک‌های

رولیک‌ها و هرزگرد‌ها قطعاتی استوانه‌ای شکل هستند که در قسمت بالا(رفت) و پایین (برگشت) سیستم کانوایر یا نوار نقاله استفاده می‌شوند. از میان رولیک‌های زیر و روی کانوایر، رولیک‌های بالای تسمه نقاله که زیر سطح حامل هستند متحمل وزن بار تسمه بوده و رولیک‌های زیر سطح برگشت تسمه نقاله، متحمل وزن تسمه نقاله هستند.

ساختار رولیک

رولیک‌ها در مقایسه با غلطک‌ها، دارای ساختاری ساده‌تر و سبک‌تر بوده و در میانه مسیر نوار نقاله در زیر تسمه قرا می‌گیرند. همچنین یکی از تفاوت‌های رولیک با غلطک این است که رولیک‌ها هرزگرد بوده و نیرویی به تسمه در نوار نقاله وارد نمی‌کنند. وظیفه رولیک‌ها در کانوایر دو مورد است که به آن‌ها اشاره می‌کنیم.

روان کردن حرکت تسمه کانوایر
مقاومت در برابر وزن قطعات مورد حمل و تسمه در طول مسیر
طریقه نصب رولیک روی نوار نقاله به این صورت است که شفت رولیک‌ها به طور ثابت روی شاسی دستگاه قرار گرفته و بدنه رولیک‌ها به وسیله درگیر شدن با تسمه در حین حرکت آن به گردش در آمده و تسمه را به سمت جلو می‌رانند. یکی از کاربردهای رولیک‌ها در ساختار نوار نقاله جلوگیری از افتادگی و به اصطلاح شکم دادن تسمه در طول مسیر کانوایر است.

از لحاظ ساختاری، میزان وزن مواد مورد حمل توسط کانوایر، در تعیین قطر بدنه وشفت رولیک‌ها استفاده‌ می‌شود، و به طور کلی رولیک‌ها قطری بین 5 سانتی‌متر برای دستگاه‌‌های سبک و تا حدود 13 سانتی‌متر یا بیشتر برای دستگاه‌‌های سنگین‌تر دارند.

کاربرد رولیک

رولیک‌ها از مهمترین اجزای کانوایر و هرزگرد‌‌هایی هستند که کاربردشان حمل و تحمل وزن بار و قطعات در طول مسیر انتقال است. بیشترین کاربرد رولیک‌ها در کانوایرهای مورد استفاده در معادن مشهود است.

این قطعه بسیار مهم و کاربردی باعث رشد در صنایع شده و از بسیاری از هزینه‌ها در صنایع از جمله هزینه‌ها مالی و اتلاف وقت، کاسته است.

رولیک‌ها کاربرد فراوانی در کانوایر در صنایع مختلف دارند که از جمله صنایع زیر را می‌توان نام برد.

  • صنایع فولاد
  • صنایع سیمان، گچ و آهک
  • معادن کانی‌‌های فلزی و غیر فلزی
  • معادن ذغال سنگ ، شن و ماسه
  • صنایع کاغذ و مواد شیمیایی
  • فولاد سازی، ذوب و ریخته گری
  • نورد و لوله سازی
  • جنس رولیک

رولیک‌ها را باتوجه به کاربرد و درخواست صاحبان صنایع از جنس‌های مختلفی می‌سازند که انواع مختلف رولیک را ایجاد می‌کند. از جمله جنس‌هایی که رولیک‌ها از آن‌ها ساخته می‌شوند می‌توان به فلزاتی مانند آهن ساده، آلومینیوم ، چدن و استیل اشاره کرد که در ساختار رولیک فلزی کاربرد دارند. همچنین در رولیک پلیمری از تفلون یا PTFE، پلی اورتان، PE و HDPE استفاده می‌شود.

همچنین در برخی کاربردها در صنایع که نیاز به حمل مواد سنگین دارند، باید با توجه به رولیک‌ها و جنسشان، رولیک مناسب انتخاب کرد، مانند رولیک‌های مورد استفاده در نوار نقاله‌های ماسه شویی، نوار نقاله‌های دستگاه‌های آسفالت و نوار نقاله‌های انتقال گونی‌هایی با وزن بیشتر.

فاصله میان رولیک‌ها

یکی از عواملی که تاثیر بسزایی در کارایی و بهره‌وری کانوایرها دارد، فاصله میان رولیک‌ها است. فاصله میان رولیکها در واقع براساس عواملی چون عرض تسمه نوار نقاله و میزان وزن بار و قطعات که رولیک‌ها حمل می‌کنند، تعیین می‌شود، اما نکته مهم، این است که فاصله میان رولیک‌های برگشت تسمه نقاله بیشتر از فاصله رولیک‌های رفت است. علاوه بر نکته گفته شده، باید دقت کرد که فاصله بین رولیک‌های رفت باید به گونه‌ای تنظیم شود که شکم ایجاد شده بین دو رولیک بیشتر از 2 الی 3 درصد فاصله رولیک‌ها نشود.

انواع رولیک

رولیک ضربه گیر Impact Roller
رولیک‌های ضربه‌گیر همانطور که از نامش پیداست، مانع از آسیب تسمه کانوایر در برابر ضربه بار می‌شود، زیرا این نوع رولیک روی بدنه فلزی خود، دارای یک حلقه لاستیکی اضافی با مقاومت و ضخامت مناسب است که میزان ضربه باری که روی تسمه سقوط می‌کند را کم کرده و از آسیب دیدن تسمه جلوگیری می‌کند. این نوع رولیک در نوار نقاله، در مکان‌های ریزش یا سقوط بار و قطعات روی تسمه نقاله است.

رولیک فلزی Metal Roller
این نوع از رولیک، همانطور که از نامگذاری آن درک می‌شود، از جنس فلزات مانند آهن ساده، آلومینیوم ، چدن و استیل ساخته شده و دارای قطعات مختلف از جمله لوله‌ای از جنس ST37 و شافت از جنس CK-45 یا ST37 هستند.

رولیک برگشت Backward Roller
در رولیک‌های برگشت که در مسیر برگشت کانوایر(مسیر نقطه خروجی به نقطه ورودی نوار نقاله) قرار می‌گیرند، فاصله حلقه‌های پلاستیکی رولر متناسب با عوامل مختلفی مشخص می‌شود، مانند میزان ضربه، فشار و وزنی که روی رولیک اعمال می‌شود. این نوع از رولیک، تسمه کانوایر را در مسیر برگشت حفظ کرده و برخی از انواع تسمه را علاوه بر محافظت، نظافت نیز می‌کنند.

رولیک پلیمری Polimer Roller
رولیک‌های پلیمری به دلیل جنس خاصشان نامگذاری شده‌اند و از مواد متنوعی مانند رولیک تفلونی یا رولیک PTFE، رولیک پلی اورتان، رولیک PE و رولیک HDPE ساخته می‌شوند.

رولیک پرسی Press Roller
اجزای یک رولیک پرسی که شامل، بلبرینگ رولیک، شفت رولیک و کاسه نمد‌های رولیک هستند، در این نوع رولیک به صورت پرسی در کنار هم قرار گرفته‌اند و به همین دلیل به سادگی قابل تعمیر و یا نعویض نیستند.

رولیک تعویضی Replaceable Roller
رولیک تعویضی، متناسب با نام خود، قابل تعویض است و به سادگی می‌توان این رولیک و قطعات آن را تعمیر و یا تعویض کرد. این رولیک‌ها از لحاظ ساختار در مقایسه به نوع رولیک پرسی، از قطعات آب‌بندی بیشتری ساخته شده و به همین ترتیب عمر مفید آن نیز طولانی‌تر خواهد بود. این نوع از رولیک باتوجه به نیاز صنایع، در قطر سفارشی و یا ابعاد استاندارد تولید و عرضه می‌شوند.

رولیک رفت Drive Roller
یکی از انواع رولیک‌ها، رولیک‌های رفت هستند که در سطوح جانبی کانوایرها قرار گرفته و وزن تسمه و مواد انتقالی روی این رولیک سوار می‌شود، بنابراین این نوع از رولیک، حداکثر اصطحکاک را تحمل می‌کند. به دلیل اهمیت این رولیک در کانوایر، باید تمام قطعات بالانس، استاندارد شده و در سطح مشخصی باشند تا کار کل مجموعه نوار نقاله به درستی انجام گیرد.

از آنجاییکه رولیک‌های رفت در سطوح جانبی نوار نقاله مستقر می‌شوند، بنابراین وزن کل بار به آن‌ها منتقل می‌شود و بر همین اساس و برای اطمینان از کارکرد رولیک‌های رفت، تست‌های متعددی روی رولرهای رفت انجام می‌شود که از میان آن‌ها می‌توان به تست اصطکاک رولیک، بالانس رولیک و همچنین آب بندی رولیک به روش غرقابی و… اشاره کرد.

تست‌ آب‌بندی رولیک چیست؟
تست آب‌بندی در واقع مشخص می‌کند که رولیک در مقابل نفوذ انواع غبار، ذرات آب و غیره مقاومت کافی داشته و براساس استاندارد ساخته شده‌است یا خیر.

در ساختمان رولیک‌ها، آن‌ها را از قطعات آب بندی Nylon6 می‌سازند و همچنین از بدنه و رولرها و هوزینگ‌ها با جنس ST-37 و همچنین جنس شفت از CK-45 هستند.

رولیک‌ها انواع مختلفی دارند که در صنایع مختلف از آن‌ها با توجه به شرایط و نوع کار، استفاده می‌شود. در برخی صنایع که نیاز به ابعاد و ساختار خاصی از رولیک دارند، تولید کنندگان می‌توانند برحسب نیاز صنایع، رولیک با ویژگی‌های خاص از جمله ابعاد کلی رولیک و قطر نهایی و یا نوع لوله رولیک و یا ضخامت آن و … را تولید کرده و در اختیار آنان قرار دهند.

از جمله استانداردهایی که بر اساس آن‌ها رولیک‌ها را می‌سازند، می‌توان CEMA , BS, JIS, AFNOE, FEM را نام برد.

مزایای استفاده از رولیک

در محیط‌های با آلودگی بسیار بالا مقاومت خوبی دارد.
رطوبت و گرد و غبار به داخل غلطک نفوذ نمی‌کند.
در خطوط انتقال دارای بار سنگین قابلیت کاربرد دارد.
امکان انجام حمل و نقل و انتقال محصولات بدون استفاده از لیفتراک.
به میزان قابل توجهی عملیات بارگیری و تخلیه را بهبود بخشیده است.
کاهش شدت کار.
از هزینه تولید بنگاه‌ها می‌کاهد.
کاهش زمان کار کارگران.

 

انواع آب بند ها
اورینگ اورینگ کالرز اورینگ وایتون  پکینگ 
یکی از انواع آب بند ها که کاربرد زیادی دارد اورینگ است که وظیفه ایی که دارد از نفوذ و یا خارج شدن مایع ها و گاز ها در پمپ ها و قطعات و پیستون هایی که در سیلندر ها وجود دارد ، ممانعت می کند و بهترین جنسی که برای اورینگ ها وجود دارد از نوع لاستیک های مصنوعی است، بیشتر اورینگ ها برای آب بندی شیار ها ساخته شده است و چنان چه اورینگ در مواردی به کار رود که متحرک باشد ماندگاری عمر اورینگ ها بیشترخواهد بود و به صاف بودن سطح قطعه ها هم بستگی دارد.

کاربرد اورینگ برای مکان هایی که دارای زاویه هستند پیشنهاد نمی شود و اسنفاده کردن از این نوع از آب بند ها در این موارد توصیه نمی شود.

آب بندی هایی که برای پیستون ها و شافت ها می توان از آن استفاده کرد آب بندهای U شکل و V شکل هستند که جنسی که برای این نوع از آب بند ها وجود دارد از جنس چرم طبیعی یا مصنوعی است هم چنین می توان از نوع پلاستیکی آن هم استفاده کرد که برای آب بندی قطعات پمپی باید از تعدادی از این قطعات را به کار برد تا بهترین نتیجه را دهد.

آب بندی های فلزی مواقعی به کار می رود که حرارت زیاد باشد که البته نشتی این نوع از آب بندی ها هم زیاد است و در صورتی نشتی نخواهد کرد که خیلی با دقت فیت بندی شود و جنس اغلب این نوع از آب بند ها از فولاد است.

نوع دیگری از آب بند ها که برای آب بندی قسمت های ناصاف کاربرد دارد واشر کمپرسی است و در دوجنس فلزی و غیر فلزی وجود دارد.

کاسه نمد

نوعی دیگر از انواع آب بند ها کاسه نمد است که دارای جنس تفلونی است و بیشتر جاهایی به کار می رود که شافت از پوسته خارج شده باشد.

گلند ها برای سفت کردن پکینگ ها کاربرد دارد و بین آببندی ، روغنکاری و خنک کاری ها تعادل به وجود می آورد.

هنگامی که نشت به میزان خیلی کمی است باید از آب بندهای مکانیکی استفاده شود که این نوع از آب بند های مکانیکی در مدل های گوناگون وجود دارد ولی طرز کار آن ها تقریبا یکسان است.

از آب بند های دیگری که می توان به آن اشاره کرد پکینگ ها هستند که جنس آن ها از پلاستیک یا نخ نسوز است که بیشتر زمانی کاربرد دارد که فشار کم باشد.

جنس پکینگ ها متفاوت است ، ممکن است پکینگ از جنس آزبستوس تهیه شده باشد که صرفا برای درجه حرارت پایین کاربرد دارد و اما نوع دیگر متالیک است که بر خلاف نوع اول برای دماهای بالا کاربرد دارد جنس این نوع از پکینگ ها به گونه است که حتما باید روغن کاری شود و در صورتی که بدون روغن و خشک کار کند باعث آسیب دیدن به قطعه خواهد شد.

روانكارى و نگهداری بلبرینگ ها در تجهیزات صنعتی

بلبرینگ ها در هر تجهیز صنعتی نیاز به روانکاری داشته و این روانکاری جهت ایجاد فیلم روغن بین سطوح قطعات الزامی است. عدم روانکاری مناسب بلبرینگ باعث کاهش راندمان و افزایش فرسایش بین قطعات شده و در نتیجه هزینه نگهداری و تعمیرات و مصرف انرژی را بسیار بالا می برد. بلبربنگ ها جهت انجام قابل قبول کارشان نیازمند روانکاری خوب بوده تا پدیده خوردگی در آنها به حداقل برسد. تحقیقات انجام شده نشان می دهد که در حدود 80 الی 90 درصد خرابی های بلبرینگ ناشی از آلوده شدن روغن و عدم تعویض به موقع روغن و یا گرفتگی سوراخ های سیستم روانکاری اجباری می باشد. سیستم هایی رونکاری باید به گونه ای طراحی گردند که بلبرینگ ها بدون نقض روانکاری شده و وظیفه خود را به خوبی انجام دهند. مبحث طراحی سیستم های روانکاری بلبرینگ ها به پارامتر های زیادی بستگی دارد. از جمله این پارامترها می توان به سرعت دورانی، بار وارده به بلبرینگ و گرانروی مورد استفاده و دمای محیط کاری و سیستم و غیره اشاره نمود.

مزایای روانکاری با گریس

محافظت در مقابل خوردگی بلبرینگ
راندمان خوب در خصوص آب بندی و عدم روغن ریزی
نگهداری ساده تر بلبرینگ ها از نظر روانکاری و اطمینان به روانکاری
آرایش ساده تر نوع کاسه نمد در گیربکس
معایب روانکاری با گریس

جهت استفاده در دماهای بسیار پایین و بالا مناسب نمی باشد.
جهت بارهای بسیار سنگین مناسب نمی باشد.
خواص گریس

لزجت و ویسکوزیته مناسب
غلظت مناسب
توان تحمل دمای بالا
مقاوم در برابر خوردگی
خاصیت سیالیت مناسب
خاصیت سازگاری خوب
مزایای روانکاری با روغن در مقایسه با گریس

انتقال حرارت مناسب روغن در سرعت ها و دما های بالا
در سرعت های پایین و در زیر بارهای سنگین روغن بخوبی در سطح ساچمه های بلبرینگ نفوذ می کند که بسیار ساده تر از نفوذ گریس است.
نیاز به نگهداری کمتر از بلبرینگ نسبت به گریس
افزایش مدت زمان تعویض روغن نسبت به گریس
تعویض روغن بسیار ساده تر از گریس می باشد.